Tips : Manfaat Air Kosong

Assalamualaikum.
Hye. For this entry, i wanna share u'olls about manfaat air kosong. So, check it out.

Air kosong dapat :-

  • Menahan selera makan berlebihan.
  • Melancarkan fungsi ginjal.


  • Menghilangkan sembelit.

  • Membantu menukar lemak pada tenaga.
  • Bila korang terasa lapar,belum tentu korang boleh mengurangkan makan..Meminum air putih boleh membuatkan rasa lapar itu hilang.
  • Menurunkan berat badan.
  • Melancarkan pencernaan proses membuang air besar

So, korang kena minum air kosong banyak-banyak taw. Lebih-lebih lagi kalau korang tu student, harus bawak botol minuman ke sekolah or universiti. Tak berat sangat pon. And tak rugi pon sebab air kosong juga boleh menghilangkan mengantuk di dalam kelas. Ala, korang mesti pernah mengantuk dalam kelas kan?termasuklah Bihah. Dah macam burung belatuk da kalau mengantuk. Hihi. So,better bawak air kosong. Tak payah nak beli kat kedai. Membazir je. Bawak dari rumah lagi bagus. =)


Gambar from Mr. Google

Anime : Gosick



Assalamualaikum.
Entry kali ni, Bihah nak kongsikan dengan korang satu cerita anime yang paling best iaitu GOSICK. Sebenarnye cik abang Bihah yang kasi tahu kat bihah pasal cite ni. Hehe. Korang pernah tengok tak lagi? Cerita ni menarik taw. Lebih-lebih lagi watak utama dalam cite tu comey sangat. Name dia Veronique dan yang lelaki tu pulak name Kujo. Semua budak kelas panggil lelaki tu dark reaper. Kecian lak. Veronique tu pulak bijak taw. Dapat selesaikan banyak kes, macam detektif pulak. Korang tengok la. Tak rugi pon. Best sangat....^^ Bagi yang belum tengok cite ni, korang boley tengok kat sini.

Veronique

Veronique and Kujo

Tips : Apa Perlu Tahu Sebelum Beli Kereta ?

Assalamualaikum.
Tahniah kepada korang yang bakal memandu kereta sendiri. Bihah pulak,hmmph. Lambat lagi la nak merasa. Lesen pon takde lagi. Hehe. Kat bawah ni Bihah nak tunjuk beberape aspek yang korang perlu ambik tahu sebelum membeli kereta.

1. Kenal pasti model
  • Sekarang ni terlampau banyak kan kereta yang ada di pasaran. Sampai korang pon jadi rambang mata kan. So, kenal pasti model kereta yang sesuai dengan tujuan asal korang. Adakah ia untuk kegunaan keluarga atau memudahkan korang ke tempat kerja atau belajar? So, list kan beberapa jenis model kereta yang sesuai dan mampu dimiliki. Takkan la nak beli van untuk ke kelas. Tapi logik jugak. Angkut kawan-kawan pastu mintak tambang. hehe 
 2. Perbelanjaan dalaman

  • Perlu tahu juga akan berlakunya pengeluaran wang dari segi bayaran ansuran bulanan, penggunaan  etrol, servis, alat ganti, insurans dan lain-lain lagi. Takkan nak bagitahu semua kot. (Padahal tahu setakat tu je. Hihi). So,beware. Jangan nak boros sangat. Kena spend jugak duit tu untuk kereta yang korang telah beli. Ingat, memiliki kereta bukan sekadar memilih dan membeli kereta taw..
3. Kemudahan mendapatkan alat ganti
  • Biasanya, alat ganti untuk kereta tempatan lebih mudah dicari malah lebih murah juga. Kemudahan mendapatkan alat pengganti memang penting supaya korang tak rasa menyusahkan. Cuma korang perlu berhati-hati agar tak ditipu oleh penjual yang menjual alat tiruan. Satu lagi yang penting, korang mestilah meletakkan tayar spare or alat ganti yang lain di dalam kereta (dalam bonet la). Manalah tahu, malang tak berbau. Tiba-tiba tayar kereta korang pancit dalam perjalanan. Tak ke haru jadinya.
4. Cukai jalan dan bunga pinjaman
  • Setiap tahun mesti korang kena bayar cukai jalan kan. So, masukkan perbelanjaan ini dalam  belanjawan korang sebelum membeli kereta. Jumlah bunga pinjaman yang perlu dibayar juga perlu dibandingkan. Jika diberi kadar terendah, tu memang bertuah la. Korang memang beruntung la. Hee..=)
5. Info Tambahan
  • Jika korang ragu-ragu dan tak mempunyai sebarang pengetahuan, ada baiknya korang mendapatkan info-info yang lebih detail daripada individu-individu yang pernah membeli kereta pilihan korang. Tengok dan cari kelebihan dan kekurangan kereta tu. Tak pon cara yang paling senang, belek saja majalah, surat khabar, forum, internet or risalah berkaitan dengan kereta.

Kereta feveret i. Bila la dapat beli. Hoho

The New One

Assalamualaikum.
Taraa. Ni blog baru Bihah. hehe. The old blog, maybe bihah akan delete sebab nak tukar kod pon banyak sangat error. So, Bihah pon mengambil keputusan untuk buat blog baru, the new one. Pihak Blogspot dah banyak buat perubahan kan? Sampai Bihah pon jadi pening pada mulanya. Ayo. Ce teka bihah ambik berapa hari untuk siapkan blog ney? berapa? 2 hari ? yeay, betol (meroyan). Ok, Bihah tak pandai la nak mengedit-edit blog ni. Bukannya sokmo (selalu) bukak blog. Banyak jugak Bihah bukak tutorial.

FYI, Bihah da cari da pasal ni kat Encik Google, and the result is ramai jugak yang kena macam ni. Bihah ingat Bihah sorang je. Bihah dapat tahu pihak blogspot telah menaik taraf edit html ni. Tapi tak dinafikan ada lagi blog yang tak tertukar format baru. (Er, orang panggil format ke?) Ok. Bihah nak cerita banyak pon tak boleh coz banyak lagi yang Bihah tak tahu. Kena bukak satu-satu la pasni.

For more info, u'olls can enter to this website here. It might not help you a lot, but you'll simply know a little bit about the changes. So, hope you guys can understand from it. If  korang tahu macam mana nak guna benda baru tu, korang bagi tahu Bihah yer. I really-really want to know that. =(

For Google friend connect tu, da lama kan blog tak guna application tu? Tak silap Bihah before berlaku perubahan ni lagi. Dan ada ura-ura mengatakan, siapa yang guna application tu secara automatik akan hilang. Lambat atau cepat je. Uwaa, rugi la kan kumpul follower ramai-ramai, last-last hilang camtu je. But don't worry, korang guna la Google + Follower tu. Ok, Bihah pon tak tahu jugak nak guna mende tu. Haha. Sorry.

Bihah nak mintak jasa baik anda semua follow bihah balik ye. Tekan kat Google + Follower tu. Tak pon, kalau tak jadi tekan kat button follow dekat My Owner. Jasa anda amat la Bihah hargai. Tenkiu. =)

 Macam ni lah perubahannya.