Novel : Awak Suka Saya Tak ?

Assalamualaikum. 
Hye. Entry kali ni  Bihah nak cerita pasal novel. Har, tengok tajuk kat atas tu pon da boley taw kan. Salah satu novel yang paling bihah suka ialah novel karya Melur Jelita yang bertajuk "AWAK SUKA SAYA TAK". Best taw novel ni. Sape-sape yang belum bace novel ney , har cepat-cepat lah pergi ke kedai buku yang berdekatan dengan anda semua. Cari buku yang bertajuk seperti yang tertera di atas. Tak rugi pon bace buku ni sebab buku ni bez giler kot. Hee. Kat sini Bihah kasi sinopsis kat belakang buku ney.

Kisah kasih sayang di antara Hilman Yong , kacukan Korea-Amerika-Cina dan Intan Zulaikha. Mereka sangat berbeza tetapi kerana perbezaan itulah mereka berjodoh. Namun, apakah kesudahan jodoh mereka apabila Hilman Yong, seorang yang baru mengenali Islam lebih mencintai Islam daripada Intan Zulaikha yang sememangnya dilahirkan Islam dari keturunan akibat perselisihan faham dan ego?

Muncul pula Damien Yong yang sentiasa menyesakkan dada Intan Zulaikha dengan aksinya yang daring, sexy, nakal dan menggoda. Intan terpaksa bersabar dengan Damien semata-mata untuk mendapatkan semula Hilmannya...seorang hamba Allah yang penuh kesabaran dan kesopanan.

Hilmanku...sifuku...kekasihku.Kembalilah..."Saya tak pernah tinggalkan awak. Walaupun awak jauh, saya dapat melihat awak. walaupun awak jauh, saya dapat merasa kehadiran awak.  Walaupun awak jauh, saya dapat mendengar awak. Saya sentiasa di sisi awak. Awak sentiasa di sisi saya, di sini..." Hilman Yong.

"Don't worry. I won't kiss you. Saya tak cium sembarangan gadis. Saya tak ada selera dengan gadis biadap dan sombong seperti awak. Cik Zulaikha...saya nampak kehampaan di wajah awak. You really want me to kiss you. I can feel it. I can see it. From your eyes...your lips. Tetapi seperti saya cakap tadi, saya takde selera dengan orang biadap. Ciuman saya tidak semurah itu. Hanya untuk gadis bertuah dan terpilih saja." Damien Yong.

"Saya akui saya gembira bersama Mr. Damien. Saya tak boleh menyembunyikan perasaan saya tetapi perasaan saya terhadap Mr. Damien sepertimana kita bersenntuhan di malam itu. Boleh saling melihat, saling bersentuh, saling bercium...tetapi hanya di dinding kaca. Ada batas dan sekatan yang tidak boleh dipecahkan...walaupun cuba dipecahkan pasti kita akan cedera, ditusuk dan dihiris. Itulah Islam. Yang menjaga maruah dan kesucian sesuatu hubungan. Hanya hubungan halal yang boleh melenyapkannya." Intan Zulaikha.


Ni cover depan novel tu. So senang la korang nak cari kat kedai buku tu..=)

Tips : Jom Kendali Kolestrol

 Assalamualaikum.
Kolestrol berlebihan mengundang pelbagai penyakit. Orang kurus juga tak terkecuali taw. So beware. Jangan ingat korang da selamat. Ape yang perlu kite lakukan erk???

1. Diet
  • Korang kena pilih makanan yang rendah lemak taw. Contohnya, meminum susu tanpa lemak dan elakkan memakan kulit ayam. Kulit ayam memang best kan. Lebih-lebih kulit ayam kfc. Umm, nyum3. Hehe. Tapi nak makan tu, kena control la. Nanti tak pasal-pasal kolestrol tinggi.
  • Elak menggunakan minyak menggoreng berulang kali kerana ia menyimpan kadar kolestrol yang lebih tinggi. Har, korang kena bagitahu mak korang taw. Yela, mane la taw kan mak korang nak berjimat, dia just guna minyak yang telah digunakan. Hee. 

2. Makanan berserat tinggi
  • Korang kena perbanyakkan memakan makanan yang berserat seperti gandum, kekacang, sayur dan buah. Makanan seumpama ini mampu menyerap kolestrol yang ada di dalam darah dan mengeluarkannya dari tubuh. So, lepas ni pergi supermarket beli buah banyak-banyak. Best taw makan anggur, epal, oren. Banyak bagi manfaat kat kita..=)

3. Makanan antioksidan
  • Kandungan antioksidan banyak terdapat dalam buah seperti jeruk, strawberi, betik dan labu. Mengamalkan memakan bawang putih secara teratur juga dapat menurunkan kadar kolestrol dengan lebih baik. Tapi err..Bihah tak suka makan bawang putih. Hehe.


4. Hindari alkohol + rokok
  • Har, yang ni fokus untuk lelaki sebab kebanyakkan lelaki yang merokok kan. Korang kena beware. Merokok atau mengambil minuman keras memudahkan kolestrol tertumpu pada aliran darah.



 5. Olahraga

  • Berolahraga secara teratur yang sesuai mengikut umur dan kemampuan. Ini amat penting dalam menjaga berat badan supaya berat badan korang kekal ideal.





6. Snek
  • Makanan 'ringan' tak bererti makanan ni tak mendatangkan penyakit yang berat. Makanan ringan ini boleh buat kita dapat penyakit kronik taw. So, kurangkan memakan kentang goreng, nuget, keropok, burger mahupun minuman bergas. Adoi, macam mane ni. Tiap-tiap malam bihah selalu makan kentang goreng..=.=

7. Label
  • Korang jangan mudah tertipu dengan isi kandungan yang tertera pada label makanan taw. Perhatikan betol-betol label dan jumlah kalori yang dinyatakan supaya apa yang dimakan adalah selamat. 

Tips : Khasiat Epal Hijau

Tahukah korang dengan mengunyah sebiji epal hijau dan meminum jusnya setiap hari mampu mengurangkan kolestrol dalam badan? Lihat sahaja kebaikan-kebaikan epal hijau di bawah.


1. Mencegah terbinanya kolestrol dalam dinding salur darah.      

2. Mengurangkan risiko sakit jantung.               

3. Membantu kesihatan membran paru-paru.                                    

4. Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.

5. Membantu sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolestrol darah.

6.  Membantu mengekalkan berat badan.

7. Mengurangkan tekanan penyakit asma.     

8. Membantu mengurangkan risiko barah.

9. Vitamin di bawah kulit epal mampu mencantikkan kulit. Oleh itu, makanlah dengan kulitnya sekali taw!

10. Membantu membersihkan saluran usus dan pembuangan toksin-toksin dengan pantas menerusi sistem pencernaan.

11. Membantu masalah sembelit dengan mengisar epal hijau bersama saleri dan minum setiap pagi sebelum melakukan aktiviti harian korang.


Tips : Kebaikan Pisang

Assalamualaikum.
Korang kenal pisang tak? Ish, mestilah kenal kan (ape yang aku duk merepek ni). Pisang ade banyak jenis kan. Kalau korang nak tahu, google la sendiri. haha. Ok, malas betol Bihah. Yela, Bihah nak cite pasal kebaikan pisang je. So, take a look down below.

1.  Pisang dapat menanggalkan sel kulit mati anda.
  • Korang ambik pisang, then hancurkan sampai lumat bersama buah strawberi. Add a little bit minyak zaitun and oles lembut pada kulit once a week.
2.  Pisang dapat menegangkan payudara.
  • Korang ambik pisang, hancurkan bersama madu. Pastu korang sapu di sekitar payudara anda sampai kering. Then, bilas dengan air suam.

3.  Pisang dapat mencerahkan kulit.
  • Ambik pisang lagi dan hancurkan bersama oat. Pastu sapu kat muka sampai kering. Tunggu dalam 10-15 minit dan bilas dengan air suam.
4.  Pisang dapat melembutkan kulit anda.
  • Ambik pisang, yoghurt dan minyak zaitun dan kisar kesemuanya. Kemudian sapu pada wajah. Biarkan kering selama 15 minit dan perlu dibilas dengan air mawar once a week.
5.  Pisang dapat menghilangkan parut
  • Har, sape yang ade parut tu, boley la guna pisang ni. Korang ambik je kulit pisang dan gosok pada parut anda. In shaa Allah akan hilang.
6.  Pisang dapat menurunkan berat badan.

  • Yang ni mesti ramai yang suka kan? haha. Makan pisang dan minum susu rendah lemak setiap hari. Ini kerana ia dapat membantu menurunkan berat badan dan menyegarkan badan anda.
7.  Pisang dapat melancarkan peredaran darah.
  • Dalam pisang terkandung kalium dan potassium. Ia berfungsi untuk membantu peredaran darah dan oksigen dalam tubuh tanpa memberi wajah pucat.
8.  Pisang dapat memberikan tenaga kepada anda.
  • Kandungan gula dalam pisang mudah dicerna dan diubah menjadi sumber tenaga dapat menghilangkan rase lelah.

Tips : 25 Tip Cinta Beretika

 


"Boleh pandang-pandang,jangan pegang-pegang,duduk renggang-renggang..." Tak salah bercinta. Asalkan korang tahu adab pergaulan. Jangan sampai terlalu melayani perasaan romantik sampai menjadi mangsa 'touch and go". Kalau bf korang nak sentuh, korang karate je dia. Tak pon bagi rasa tapak tangan korang kat pipi dia. Hehe
 
1. Jaga penampilan diri kerana semua orang suka akan kecantikkan dan kekemasan. Tak perlu mendedahkan tubuh badan untuk kelihatan cantik kerana cantik tu luas. Buat tambah dosa je pakai pakaian seksi-seksi ni. Bihah tengok pon terseksa. Hihi


2. Ikhlas memulakan perhubungan dan bukannya berlakon menjadi orang lain yang akhirnya akan menjerat diri sendiri. Ni tak, bile jupe bf je, control ayu. Kalau makan bersama bf, mulut tu bukak siket je. Tapi kalau kat rumah, adoi tak yah nak cakap la. Fikir-fikirlah sendiri. Hehe

3. Ketika berinteraksi, gunakan bahasa tubuh seperti gerakan tangan, renungan mata dan tumpukan perhatian ketika dia bercakap. Meskipun excited tapi usah 'panjangkan' tangan menyentuh si dia. Sabar dulu. Nak sangat sentuh, pergi masuk meminang terus.

4. Tak salah korang berfikiran negatif supaya korang lebih berhati-hati. Dengan berhati-hati,hati korang tak mudah untuk dimainkan oleh cinta palsu. Lebih-lebih lagi kalau lelaki tu hensem, hish yang tu memang kena watch out betol-betol. Manelah tahu belakang kite dia mengayat pompuan lain. Kita tak tahu kan.

5. Penting juga berfikiran positif supaya korang lebih mudah menerima keikhlasan cinta seseorang asalkan tak menaruh kepercayaan 100%.

6. Elak bercerita perkara peribadi. Dia bukannya husband or wife kite lagi. Lebih baik bercerita tentang kerjaya, hobi dan kesukaan masing-masing. Jangan sesekali terlalu bebas bercerita sehingga menyimpang landasan.

7. Jangan terlalu fokus berbual tentang masalah, kesibukan kerja dan sebagainya kerana selalunya ramai orang mengambil kesempatan untuk membantu tanpa  niat yang betul. Jaga-jaga..!
 
8. Jangan kedekut memberi pujian ikhlas tapi jangan pula terlalu taksub dengan pujian yang berlebihan kerana tentu ada niat di sebaliknya.

9. Tunjukkan korang mengambil berat pada pasangan. Tolong mengangkat beg, membuka pintu dan lain-lain tanda korang prihatin. Bukannya tolong 'membuka' sesuatu yang tak patut dibuat ye. Hehe

10. Jangan bersikap terlebih mesra dengan suka mengikut ajakan dia ke mana sahaja kerana ni memberi tanda bahawa korang mudah didekati dan bersikap terbuka.

11. Apabila korang melakukan kesalahan, jangan malu untuk mengakuinya dan ringankan mulut untuk mengucapkan "maaf". Tapi ingat, jangan sampai memalukan diri sendiri.

12. Jangan takut menegur kesalahan kekasih. Bukan tak beri peluang tapi setakat cinta monyet, korang tentu ada alasan kukuh untuk mempertahankan diri.

13. Ada banyak lagi kawasan menarik yang lebih luas, terang dan terbuka. Jangan menerima ajakan kekasih ke tempat sunyi lagi bahaya  kononya mahu lebih privasi.

14. Ketika membincangkan sesuatu masalah, usahlah berangan seolah-olah korang berada di zaman klasik. Siapa tahu maksud tersirat tu lain maknanya buat si dia. Berterus terang supaya korang faham akan kemahuan si dia.

15. Jangan terlalu menonjolkan diri korang tu seorang yang berfikiran moden dan tahu segala-galanya. Boleh jadi kesempatan ini diambil dengan mengajak korang ke satu aktiviti sosial.

16. Ketika membincangkan masalah, tumpukan kepada permasalahan, persoalan dan jalan penyelesaian. Bukannya menyalahkan dan menuding jari kepada sesiapa.

17. Jangan membandingkan kekasih korang dengan orang lain terutamanya bekas kekasih mahupun kawan baik, seolah-olah korang lebih mementingkan dorang.

18. Semua orang mempunyai sikap ego namun hormati juga ego kekasih dan jangan merendahkan ego dorang di hadapan orang ramai. Jika si dia sedang marah, lebih baik berdiam saja.

19. Merajuk memang sinonim dengan perempuan. Apa lagi, pujukan manis dan kata rayuan adalah senjata tapi awas, jangan terlalu cair sehingga diri sendiri yang hancur..!

20. Setiap masalah harus diselesaikan  dan bukannya ditinggalkan dengan alasan "ah! lupakan saja". Percayalah suatu hari nanti masalah ini akan dibangkit semula menjadi satu masalah baru.

21. Biarkan kenangan pahit berlalu kerana di sebaliknya pasti tersembunyi hikmah. Bersyukurlah bahawa ujian menjadikan korang lebih tabah.

22. Amboi-amboi, gunakan ganti nama yang lebih mesra. Panggil si dia dengan nama lain dari yang lain sebagai tanda istimewanya dia.

23. Kekasih juga mempunyai rakan-rakan. Oleh sebab itu, saling mempercayai dalam hubungan adalah penting dan jangan pergaulannya. Nanti si dia lari kerana rimas, siapa susah?? Awak jugak. Hihi

24. Jangan membazirkan masa dengan sekadar duduk berdua-duaan meskipun minum di kedai-kedai. Ajaklah kekasih melakukan aktiviti rekreasi seperti bermain boling, joging dan sebagainya. 

25. Dekati hobi kekasih dan tak salah melibatkan diri dengan hobi tersebut. Ni akan mengeratkan lagi hubungan kerana kebanyakkan hobi boleh dilakukan bersama.








 

Anime : Pandora Heart



Assalamualaikum.
Another one anime yang best bagi Bihah ialah Pandora Heart. Ok, cite ni pasal seorang young master yang diberi name Oz Bezarius yang disisihkan oleh ayahnya. Dia telah dikurung di Abyss atas kesalahan yang telah dia lakukan. Nak taw tak apa kesalahan dia and sape yang kurung dia kat situ??? Hehe, kalau nak taw kenalah tengok cite tu. Ok, sambung balik. Dekat Abyss tu ada banyak chain-chain yang menakutkan dan salah satu nya ialah B-Rabbit @ Alice. B-rabbit adalah nama untuk dia bertukar jadi chain dan Alice tu nama dia semasa menjadi human. Oz tu telah menjadi contractor kepada Alice and after that, dorang dapat keluar dari penjara Abyss tu. Har, nak tahu yang selanjutnya, korang boley tengok cite ni kat sini.

Alice, Oz and Gilbert