Tips : Kebaikan Pisang

Assalamualaikum.
Korang kenal pisang tak? Ish, mestilah kenal kan (ape yang aku duk merepek ni). Pisang ade banyak jenis kan. Kalau korang nak tahu, google la sendiri. haha. Ok, malas betol Bihah. Yela, Bihah nak cite pasal kebaikan pisang je. So, take a look down below.

1.  Pisang dapat menanggalkan sel kulit mati anda.
  • Korang ambik pisang, then hancurkan sampai lumat bersama buah strawberi. Add a little bit minyak zaitun and oles lembut pada kulit once a week.
2.  Pisang dapat menegangkan payudara.
  • Korang ambik pisang, hancurkan bersama madu. Pastu korang sapu di sekitar payudara anda sampai kering. Then, bilas dengan air suam.

3.  Pisang dapat mencerahkan kulit.
  • Ambik pisang lagi dan hancurkan bersama oat. Pastu sapu kat muka sampai kering. Tunggu dalam 10-15 minit dan bilas dengan air suam.
4.  Pisang dapat melembutkan kulit anda.
  • Ambik pisang, yoghurt dan minyak zaitun dan kisar kesemuanya. Kemudian sapu pada wajah. Biarkan kering selama 15 minit dan perlu dibilas dengan air mawar once a week.
5.  Pisang dapat menghilangkan parut
  • Har, sape yang ade parut tu, boley la guna pisang ni. Korang ambik je kulit pisang dan gosok pada parut anda. In shaa Allah akan hilang.
6.  Pisang dapat menurunkan berat badan.

  • Yang ni mesti ramai yang suka kan? haha. Makan pisang dan minum susu rendah lemak setiap hari. Ini kerana ia dapat membantu menurunkan berat badan dan menyegarkan badan anda.
7.  Pisang dapat melancarkan peredaran darah.
  • Dalam pisang terkandung kalium dan potassium. Ia berfungsi untuk membantu peredaran darah dan oksigen dalam tubuh tanpa memberi wajah pucat.
8.  Pisang dapat memberikan tenaga kepada anda.
  • Kandungan gula dalam pisang mudah dicerna dan diubah menjadi sumber tenaga dapat menghilangkan rase lelah.

2 comments:

  1. wah...kte cuma tau part parut tu je...bley amalkan ni....hehe

    ReplyDelete
  2. wah nice entry... satu agi pisang dpt melancarkn pmbuangan poop kita..heheheh

    ReplyDelete